Bagværk

Surdejsrugbrød

Bag dit eget lækre rugbrød med denne lette opskrift. Mætter godt og kan fryses.

Ingredienser

  • 1 klat surdej fra sidst (Lille syltetøjsglas, opbevares i køleskab)
  • 0,8 L lunkent vand (Koldt fra hanen skal have ca. 2 min. i mikroovn)
  • 20 g salt (Groft)
  • 225 g skårne el. knækkede rugkerner
  • 225 g rugmel
  • 100 g hvedemel
  • 100 g hørfrø
  • 100 g ruggryn (Eller grovvalsede havregryn)
  • 100 g solsikkefrø
  • 100 g sesamfrø

Fremgangsmåde

Hæld surdejen i en skål og rør den ud i det lunkne vand. Lad blandingen trække en til to timer.

Bland resten af ingredienserne med surdejen og vandet og ælt det hele sammen i en røremaskine.

Lad maskinen ælte dejen i 10 min.

Tag nu en klat surdej fra til næste gang.

Hæld dejen i en rugbrødsform og gør toppen jævn ved at væde en dejskraber i vand og glatte overfladen ud.

Ovn uden automatisk tænd-sluk-funktion:

Dæk derefter dejen ind i husholdningsfilm (Tryk filmen helt ned over dejen) og lad dejen hvile på køkkenbordet i 6-8 timer.

Fjern film, prik dejen, sæt ind i kold ovn, tænd ovnen på 180 °C (ikke varmluft) og bag i 90 minutter.

Vend brødet ud på en rist og lad køle af under et viskestykke i nogle timer.

Ovn med automatisk tænd-sluk-funktion:

Stil rugbrøddet direkte ind i ovnen uden husholdningsfilm.

Programer din oven til automatisk at bage rugbrøddet efter 8 timer.

Dette fungerer godt når dejen røres sammen om aftenen og får lov at trække natten over.

Når brødet er færdig vendes det ud på en rist og køles af under et viskestykke nogle timer.

TIP

Enderne kan skæres af når brødet har kølet i 10-15 minutter og nydes mens de stadig er sprøde og lune.